Ingatlan értékbecslés

Miért fontos az értékbecslés és a szakember?

Az elmúlt több mint 15 év tapasztalatából leszűrt konzekvencia alapján az alábbi megállapítást és tapasztalatot szeretném átadni Önöknek. Azaz miért is van szükség az ingatlanok értékbecslésére, miért előnyös szakember állásfoglalását kérni?

Az ingatlanokkal kapcsolatban alapvetően négy esetben keresnek meg bennünket ügyfeleink. Eladni szeretnének, vásárlásban gondolkodnak, hitelfelvétel miatt vált aktuálissá a szakvélemény készítése, vagy egyéb értékhez kötött ügyletük van kilátásban (pl.: öröklés, társtulajdonos kivásárlása, vagy egyszerűen csak tisztán szeretnék látni, mennyit is ér ingatlanuk).

De miért kell ehhez szakember?

Először is azért, mert ez egy szakma! Egy jó értékbecsléssel rengeteg időt, hirdetési költséget takaríthat meg az ügyfél, amely többszöröse is lehet az értékbecslés díjának. Eladni, vagy venni szakértő nélkül nem szabad, értékbecsléssel egy hiteles dokumentumot kaphat a kezébe az ingatlan áráról, illetve forgalomképességéről. Ha valaki az internetes vagy egyéb hirdetések alapján árazza be ingatlanát, az esetek többségében könnyen túlárazhatja, vagy éppen alul árazhatja azt. Többek között ez az oka annak, hogy egyre többen fordulnak ingatlanközvetítőhöz vásárlás kapcsán, mivel így az igények elmondása alapján már egy szűrt adatbázist kapnak az érdeklődők, tehát kikerülhetik a túlárazott ingatlanokkal kapcsolatos idő, energia ráfordítást.

Tipikus helyzet, amikor az ingatlant úgy árazzák be, hogy a továbblépéshez mennyi pénzre van szükségük, természetesen ennek semmi köze a tényleges árhoz. Másik eset mikor az árképzésnél, a vételi árat az eltelt idő inflációjával megszorozzák, sőt az akkori felújítás, tisztasági festés árát is hozzáadják, és ennek az eredménye természetesen irreális lesz. Következő eset, ha az újságokból próbálják az árat megállapítani, ez még célra vezető is lehetne, de itt is óvatosnak kell lenni, mert csak hasonló paraméterű, nagyságú, elhelyezkedésű ingatlant érdemes összehasonlítani. Ezt pedig néhány kép és egy rövid, sokszor idealizált, vagy éppen hozzá nem értő látásmóddal íródott hirdetési szöveg alapján nem lehet megtenni.

Az előbb említett példákhoz képest az ingatlanközvetítőknek már van összehasonlítási alapjuk, van értékesítési tapasztalatuk.  Az ingatlanosok feladata többek között, hogy a tulajdonost megfelelő érvekkel a piaci realitásokról meggyőzzék, és az árat ennek megfelelően alakítsák ki.  Ha ez sikerül, az ingatlant belátható időn belül értékesíteni lehet. Itt érdemes megemlíteni még egy nagyon fontos érvet, mely a szakember bevonása mellett szól és sok tulajdonos vagy éppen potenciális vevő nem tart számon. Ez pedig a szellemi tőkeként funkcionáló ismeretanyag, amely a helyi szakember rendelkezésére áll, azaz az úgynevezett „plusz információ”. Ilyen például a közvetlen helyismeret, kapcsolatrendszer, a várható és folyamatban lévő változások ismerete akár közigazgatás, akár a helyi építési szabályzat terén, stb. Ezek olyan tényezők, melyek befolyással bírnak az adott ingatlan tényleges piaci árára vonatkozóan, azonban ezen ismeretanyag sok esetben nem vagy csak nagyon szűk csatornákon, nehézkesen elérhető a tulajdonosok, vevők számára.

Ehhez kapcsolódóan szeretném megjegyezni, hogy semmi probléma nincs azzal, ha az eladó nem szeretne ingatlanközvetítőt bevonni az értékesítésbe, hanem úgy dönt, hogy első ízben maga veszi nyakába ezt a sokszor nem is olyan egyszerű terhet. Ettől függetlenül kérheti (és javaslom, hogy kérje is) egy szakember véleményét, illetve írásos álláspontját az ingatlana áráról, és az aktuális piaci helyzetről ezzel is megkönnyítve saját helyzetét. Ez igaz az arra az esetre is, ha már megtalálta az Önnek legmegfelelőbb ingatlant más csatornán, de szeretné, ha egy független szakember is megerősítené, hogy jól dönt.

Mint sok más hasonló esetben az életben itt  is a legfontosabb tényező az értékbecslés árának és minőségének kérdése. Ön dönt, hogy mit választ, silány munkát nyomott árakon, vagy profi minőséget, mely pénzbe kerül, mert a költségeket és a szakértelmet meg kell fizetni.

Több száz elégedett ügyfél hátterén osztottam meg Önnel a fenti érveket és gondolatokat. Amennyiben bármilyen okból kifolyólag szükségét látja egy hivatalos értékbecslés elkészítésének, keressen bizalommal elérhetőségeim bármelyikén.

A jó döntéshez szaktudás kell!

 

Állok rendelkezésére, tisztelettel:

Kopeczky-Mester Márton

értékbecslő – ingatlanközvetítő

+36 30 352 06 04

www.balatonma.hu

info@balatonma.hu

https://www.facebook.com/balatonmaingatlaniroda

 

Balaton MA Ingatlaniroda

    8621 Zamárdi, Kossuth Lajos utca 14.
    +36 30 352-0604
    balatonma@gmail.com

Eladó ingatlanja van,
vagy épp ingatlant keres?

Adja meg adatait és segítünk!

Az Adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom.
Üzenet küldése