Szaktanácsadás, értékmegállapítás

Amennyiben ingatlan eladás vagy vétel előtt áll, vagy csak tanácstalan, keressen bizalommal!

Támpontok a sikeres ingatlanvásárláshoz, befektetéshez:

  • Igények felmérése: már az alapkoncepció megszületésénél érdemes rangsorolni a személyes, illetve a családi igényeket. Ez esetben célra vezető eldönteni, hogy a keresett ingatlan kimondott használati vagy befektetési, esetleg használati és befektetési célzattal kerül-e megvásárlásra.

Az ingatlan egyik legfontosabb és egyben érték meghatározó tényezője az elhelyezkedése, ezért lokalizáljunk. Ha bizonytalanok vagyunk egy-egy területtel kapcsolatban, ismerkedjünk az adott településsel, településrésszel. Igen nagy eltérések lehetnek a fajlagos árak tekintetében akár egy adott városon belül is. Ha korrekt piaci árat kér az eladó, mindig megvan a miértje, hogy miért alacsonyabb/magasabb az ár, mint amire mi számítottunk.

Természetesen keresés közben is formálódik az igényünk, de célszerű már az elején meghatározni az ingatlantípust is, melyet szeretnénk magunkénak tudni. Üres telekre az alapoktól egyéni elképzeléseket lehet megvalósítani, viszont komoly energia befektetést és figyelmet igényel. A fenntartás, gondozás problémája miatt egy társasházi üdülőben vagy lakásban gondolkodunk? Esetleg egy sorházi lakás/nyaraló kisebb telekkel még belefér elképzeléseinkbe akár csak egy jól szeparált iker fél ingatlan? Vagy ragaszkodunk a kertes, önálló lakóházhoz/nyaralóhoz? Minden típusnak létezik előnye és hátránya is, ezért kérjük ki szakember véleményét is, mert a megadott keresési paraméterek és anyagi lehetőségek alapján döntő részben már látja egy gyakorlott ingatlanközvetítő, hogy miről érdemes szót ejteni és miről nem. Ezzel pedig sok-sok felesleges kört lehet megspórolni.

  • Megtekintés: Ne ítéljünk csupán a hirdetés szövege és néhány fotó alapján! Mindkét eset lehetséges, jól sikerült fotók, impozáns bemutató szöveg, de kevésbé tartalmas ingatlan, vagy ellenkezőleg, számunkra nem túl előnyös fotók, rövid, tömör, adatokon alapuló (szárazabb) hirdetési szöveg. Ha nem is szeretnénk mindjárt belülről megtekinteni az ajánlatokat, de kérjünk címeket vagy tegyünk az ingatlanközvetítővel egy kört a településen az érintett ingatlanok külső megtekintésével egybekötve. 

Ha szűkítettük a kört és már csak 1-2 ajánlat között hezitálunk, kérjük műszaki szakember személyes segítségét, azaz ne sajnáljuk azt a néhány tízezer forintot és az időt arra, hogy szerkezetileg is átnézzük az ingatlanokat, amelyeknél kérdés merült fel egy-egy szerkezeti elem (tető, födém, szigetelés, vizes fal, stb.) fizikai állapotára nézve.

Nagyon fontos, hogy egy ingatlan megvásárlás esetén nem csak magát az ingatlant vesszük meg, hanem a szomszédságot is. Ezért járjuk körül szó szerint az ingatlant és mérjük fel, hogy milyen előnyöket rejt vagy milyen hátrányokat takar a környezet, ahol vásárolni szeretnénk.

  • ebben a műfajban is igaz, hogy nem mindig a drága kerül sokba, illetve az olcsó kevesebbe. Alapos mérlegelés szükséges a jó döntéshez és sajnos van olyan paraméter (pl.: Balatonhoz való közelség, telekméret), amit meg kell fizetni. Mindenkinek saját magának kell meghoznia a döntést, de ne felejtsük el, hogy a korrekt ingatlanközvetítő alternatívákat ad a vásárlásra, kvázi lehetőségeket, és nem rábeszéli az ügyfelet egy olyan alternatívára, ami nem is szerepelt az eredeti elképzelésekben.
  • mindenkinek joga van saját jogi képviselőhöz eladónak-vevőnek egyaránt. Alapvető esetben a vevő költsége az ügyvéd, ilyenkor érdemes átgondolni, hogy saját ügyvédünket kérjük meg a jogügylet lebonyolítására vagy esetleg helyi illetőségű irodát keresünk meg.
  • Adásvétel megkötése után: Ez az a pont, amivel sokan már nem számolnak, de igen lényeges és fontos lehet! A birtokbavétel után még sok kérdés felmerülhet: van egy jó kőműves, asztalos, kertész, ismerős a járási földhivatalban, városházán? Rokonoknak keresnénk szálláshelyet, takarítónőre, tetőfedőre, kútfúróra, bútorraktárra lenne szükségünk, és még rengeteg apróság, melyben irodánk, a Balaton Ma Ingatlaniroda, szívesen nyújt segítséget.

Balaton MA Ingatlaniroda

    8621 Zamárdi, Kossuth Lajos utca 14.
    +36 30 352-0604
    balatonma@gmail.com

Eladó ingatlanja van,
vagy épp ingatlant keres?

Adja meg adatait és segítünk!

Az Adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom.
Üzenet küldése